Att välja värmepump - råd från kunnig VVS-montör i Falun

Planerar du att investera i en ny värmepump och undrar vilket alternativ som passar just din bostad och dina behov? Här kan du läsa om de fyra vanligt förekommande värmepumparna bergvärmepump, luft-vattenvärmepump, jordvärmepump och vattenvärmepump!

Olika typer av värmepumpar

Grundregeln när man väljer värmepump är att utgå från sin bostad och sina behov. Här går våra erfarna VVS-montörer i Falun kortfattat igenom fyra vanliga typer av värmepumpar och vilka typer av behov och förutsättningar de passar!

 • Bergvärmepump
  En bergvärmepump är en relativt stor investering som dock betalar tillbaka sig snabbt tack vare dess låga driftkostnad. Denna typ av värmepump passar dig som äger ett hus med något högre värmebehov och som har en tomt med ett rimligt avstånd till berg. En klar fördel med att välja en bergvärmepump är att den är ett miljövänligt alternativ. Ytterligare en fördel är att en bergvärmepump kräver minimalt med underhåll.
 • Luft-vattenvärmepump
  En luft-vattenvärmepump är ett av de billigaste uppvärmningsalternativen i Sverige. Den kopplas till ett vattenburet system och ger både varmvatten och värme. En stor fördel med denna typ av värmepump är att den fördelar värmen jämnt i hela din bostad. Denna typ av värmepump passar dig som inte kan eller vill borra för bergvärme och som har ett lågt till normalt behov av värme och varmvatten. 
 • Jordvärmepump
  En jordvärmepump är med få undantag en ekonomisk energiform som passar dig som har ett hus med ett något högre värmebehov. Denna typ av värmepump är ett bra alternativ när du har ett vattenburet värmesystem samt en tomt som tillåter nedgrävning av slangar. Det är dock bra att vara medveten om att du inte kan bygga någonting på den mark där slangen är nedgrävd. 
 • Vattenvärmepump
  En vattenvärmepump passar dig som har ett hus med ett något högre värmebehov samt närhet till någon form av vattendrag. Den lämpar sig absolut bäst om ditt hus har ett vattenburet distributionssystem. Innan du installerar en vattenvärmepump är det viktigt att du tar kontakt med din kommun, då det i vissa fall kan vara svårt att få tillstånd för denna typ av värmepump. 

Våra VVS-montörer i Falun guidar dig i ditt val av värmepump

Känner du den minsta tvekan kring vilken värmepump du ska välja kan du rådgöra med våra kunniga VVS-montörer i Falun. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med värmepumpar och vet vad som krävs för att du ska få den optimala lösningen för just dig. Om du sedan är intresserad av att ta del av våra tjänster och låta oss installera din nya värmepump, tar vi gladeligen hand om ditt projekt från början till slut.

Varmt välkommen att kontakta oss om du vill ha tips och råd eller om du vill anlita våra skickliga VVS-montörer i Falun. Vi ser fram emot att berätta mer om oss och hur vi kan hjälpa dig!

Ta hjälp av oss på Elis Jansson VVS

Vill du anlita vår rörfirma i Falun för ditt behov av VVS-tjänster? Fyll i formuläret nedan för att boka in ett kostnadsfritt hembesök. Vi ser fram emot att hitta rätt lösning för just dig!